HACKERSKÁ SHOW V REÁLNÉM ČASE

DIGITÁLNÍ ZDRAVÍ A BEZPEČÍ

Karlovarský kraj a partneři vás zvou na CYBERSHOW – skutečnou show plnou názorných ukázek a hackování v reálném čase, přímo před očima účastníků akce. Proč jsou nebezpečné volné wi-fi sítě? Jak dobře ochránit vaši síť? Kolik práce dá hackerovi proniknout do vašeho routeru, počítače či mobilního telefonu? Proč antivirus nemusí stačit? Proč a jak by někdo kradl vaši identitu? To vše vysvětlí a také předvedou přední odborníci v oblasti kybernetiky – etický hacker Otakar Klepš a specialista na internetové bezpečí Roman Kohout.

PROGRAM

Dopolední blok pro středoškoláky

9.00

Úvodní slovo ředitele Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje

plk. Mgr. Michal Šavrňa

9.05

CYBERSHOW

Žádné suché teoretické vysvětlování pojmů, jakými jsou například keylogger, ransomware, malware a troubleshooting, ale skutečná show plná názorných ukázek a hackování v reálném čase, přímo před očima účastníků akce. Proč jsou nebezpečné volné wi-fi sítě? Jak dobře ochránit vaši síť? Kolik práce dá hackerovi proniknout do vašeho routeru, počítače či mobilního telefonu? Proč antivirus nemusí stačit? Proč a jak by někdo kradl vaši identitu?

Roman Kohout (Internetem bezpečně)
Otakar Klepš

10.30

přestávka

11.00

Digitální stopa

Přednáška vás zavede do světa digitálních stop, které po sobě necháváme na internetu každým kliknutím, lajkem nebo komentářem. Zjistíte, jaké stopy zanecháváte vy sami, ale i jak mohou váš online obraz ovlivnit přátelé, nepřátelé nebo různé systémy. Probereme nejen stopy, které jsou veřejné, ale také ty, které se skrývají v zákulisí technologií a databází. Ukážeme, jak rozpoznat, co o vás internet opravdu ví, a jak si udržet kontrolu nad svou online identitou. Připravte se na praktické tipy jak svou digitální stopu chránit.

doc. JUDr. Jan Kolouch, Ph.D. (CESNET)
Martin Kožíšek (CZ.NIC)

12.00

Konec dopoledního bloku

Blok pro odbornou veřejnost

12.50

Projekt kybertabu.cz

Celý projekt Kyber tabu má dvě základní podoby: video a print, skrz které popisuje a jednoduše a sdělně vysvětluje pravidla a zákonitosti současného online mediálního prostředí.

Srdcem projektu je čtrnáct krátkých videí, která se věnují jednotlivým konkrétním tématům (Zprávovody, Data, Algoritmy, Reklama, Informace, Dezinformace, Informační válka, Duopol, Protihráči, Nálady, Závislosti, Politika, Kyber otázky, Budoucnost).

Témata s pomocí stovek ilustrací, animací a průvodního slova populární moderátorky zasvěceně a srozumitelně přibližuje, neviditelné a těžko uchopitelné jevy vizualizuje. Dává výklad, pojmenovává, otevírá k tématům dveře, nementoruje, inspiruje k dalšímu zájmu o ně.

Proč na webech vidíme informace a reklamy, které jakoby slyšely o čem přemýšlíme? Proč potkáváme tolik negativních zpráv? Proč milujeme lajky na sociálních sítích? Proč je jednoduché online prostředí zneužít? To jsou některé okruhy z kapitol.

Různorodá forma projektu nabízí všem možnost věnovat se kapitolám samostatně v cca čtyřminutových videích či najednou v jednolitém, přibližně hodinovém sestřihu, listovat publikací po kapitolách či je číst za sebou jako knížku.

Ve svém celku je Kyber tabu unikátním, velmi komplexním obrazem současného informačního světa určeným pro širokou cílovou skupinu bez ohledu na věk i vzdělání.

Je pomůckou, průvodcem, mapou, která má sloužit k orientaci, ke znalosti vždy, když bereme do ruky mobil a vydáváme se na další průlet nekonečným vesmírem online informací.

PhDr. Libuše Šmuclerová

13.50

O2 Chytrá škola

O2 Chytrá škola je vzdělávací program zaměřený na rozvoj digitálních dovedností a porozumění AI. Program vzdělává děti, rodiče a učitele v oblasti digitální gramotnosti a bezpečného používání internetu. Jeho cílem je pomoci všem zúčastněným lépe se orientovat v digitálním světě a využívat technologie bezpečně a zdravě.

Součástí programu je také vzdělávací interaktivní hra NetKnights, která zábavnou formou naučí hráče správně používat technologie a být na internetu v bezpečí. Je určená především pro děti ve věku od 8 let, ale můžou si zahrát i dospělí – třeba rodiče s dětmi. Ideální do základních škol a do rodiny.

Mgr. Dominika Herdová

14.10

coffee break

14.30

Přesah rizik kyberprostoru do řešených případů

Tématu školy a psychickému zdraví se věnuji v přednášce, kde vzdělávám pedagogické pracovníky a otevírám s nimi témata duševního zdraví, wellbeingu a prevence v oblasti péče o psychiku.

Mgr. Iryna Straková (Linka bezpečí)

15.00

Aktuální kybernetické útoky

Přijďte zjistit, jak jednoduše na to! Na školení probereme aktuální příklady z praxe, ukážeme možná řešení a poskytneme návod, jak budovat a nastavovat správná opatření. To vám pomůže eliminovat rizika či je alespoň minimalizovat. Naučíte se různé přístupy ke kybernetické bezpečnosti, které jsou v souladu s aktuální i připravovanou legislativou.

Mgr. Martin Hájek, DiS. (NÚKIB)

15.30

Bezpečnost na internetu. Umělá inteligence a digitální wellbeing

V příspěvku se zaměříme na možnosti bezpečnosti, ochrany i sebeobrany před riziky a nežádoucím jednáním na internetu. Poukážeme na aktuální nejpalčivější fenomény kyberprevence. Dále se dozvíme,  zda-li a jak nám mohou pomoci nové technologie – specificky umělá inteligence. Navážeme tématem, jak je to v našich každodenních životech s digitálním wellbeingem.

Mgr. et Mgr. Lucie Kosová (CZ.NIC)

16.00

Konec bloku pro odbornou veřejnost

Blok pro širokou veřejnost

17.00

Úvodní slovo zástupce Karlovarského kraje

17.10

CYBERSHOW

Žádné suché teoretické vysvětlování pojmů, jakými jsou například keylogger, ransomware, malware a troubleshooting, ale skutečná show plná názorných ukázek a hackování v reálném čase, přímo před očima účastníků akce. Proč jsou nebezpečné volné wi-fi sítě? Jak dobře ochránit Vaši síť? Kolik práce dá hackerovi proniknout do Vašeho routeru, počítače či mobilního telefonu? Proč antivirus nemusí stačit? Proč a jak by někdo kradl Vaši identitu?

Roman Kohout (Internetem bezpečně)
Otakar Klepš

18.40

Závěr Cybershow

PŘEDNÁŠEJÍCÍ

Roman Kohout

Otec projektu studoval na Střední průmyslové škole v Ostrově, obor silnoproudá elektrotechnika. Od roku 2002 je příslušníkem Policie ČR, kde se specializuje na vyšetřování kybernetické trestné činnosti. Od roku 2013 se věnuje preventivní činnosti na základních a středních školách v Karlovarském kraji.

Otakar Klepš

Softwarový vývojář, forenzní technik, bezpečnostní analytik, ale především etický hacker, kterého vždy zaujme něčí slabé heslo, nedostatečné zabezpečená Wi.Fi síť či chyba v softwaru. Pokud Vám nabízím volné připojení k internetu – odmítněte! 😀

doc. JUDr. Jan Kolouch, Ph.D.

doc. JUDr. Jan Kolouch, Ph.D. dlouhodobě působí ve sdružení CESNET a současně přednáší na několika vysokých školách, kde je garantem předmětů věnujících se problematice kybernetické kriminality a kybernetické bezpečnosti. Na řadě aktivit spolupracuje mimo jiné i se sdružením CZ.NIC a bezpečnostními týmy CERT/CSIRT. Těžištěm jeho odborného zájmu je problematika aplikovatelnosti práva a odpovědnosti za protiprávní jednání v kyberprostoru. Jan Kolouch je autorem knih CyberCrime a CyberSecurity (https://knihy.nic.cz/). Podílí se také na dalších projektech a školeních v oblasti kybernetické bezpečnosti, boje proti kybernetické kriminalitě a ochrany uživatelů.

Martin Kožíšek

Rizikovému chování na Internetu se věnuje od roku 2006. Stál u zrodu sociálních sítí Lidé.cz a Spolužáci. Právě na sociálních sítích pozoroval vznikající rizika ohrožující jejich uživatele. Začal se proto zajímat o komunikaci lidí na internetu a možná nebezpečí, která jim hrozí. Je autorem mnoha realizovaných
projektů a výukových materiálů v České republice. V současné době vede Safer Internet Centrum České republiky, které se věnuje rizikovému chování na Internetu ve sdružení CZ.NIC.

Mgr. et Mgr. Lucie Kosová

Lucie Kosová  se dlouhodobě věnuje oblasti digitálních technologií, kyberprevenci a kybernetické bezpečnosti z hlediska vzdělávání. Dále také tématům jako je využití umělé inteligence v prevenci a vzdělávání i digitálnímu wellbeingu.
Oblasti kyberprevence se věnuje již od roku 2011. V minulosti působila na Národním úřadu pro kybernetickou bezpečnost, poté jako gestor prevence kybernetické kriminality MVČR. V současné době pracuje ve sdružení CZ.NIC v rámci Safer internet centra České Republiky. Zde se věnuje zvláště oblasti koordinace vztahů s partnery státní i veřejné správy a oblasti metodické podpory.

Mgr. Martin Hájek, DiS.

V oblasti kybernetické bezpečnosti se pohybuji již od roku 2014. Ve své práci se zaměřuji na vzdělávání běžných uživatelů s cílem předat jim praktické znalosti, rady a doporučení, která zlepší jejich obranyschopnost proti útokům v kybersvětě. Využívám k tomu odborné informace ve spojení s praktickými ukázkami, které si sám připravuji a které dokreslují dané téma. Ptáte se proč? Protože nás stále více obklopují technologie, které bychom měli umět bezpečně ovládat.

PhDr. Libuše Šmuclerová

Autorem námětu i kreativním producentem projektu Kyber tabu je PhDr. Libuše Šmuclerová, která je vysoce zkušeným a respektovaným odborníkem v oblasti médií.

Vedla po mnoho let jedny z největších mediálních domů v České republice, v letech 1996–2004 byla programovou ředitelkou TV Nova, od 2007 do 2021 generální ředitelkou a do r. 2023 předsedkyní představenstva mediálního domu Czech New Center (dříve Ringier, Ringier Axel Springer), od r. 2024 působí jako předsedkyně jeho dozorčí rady.

Je předsedkyní správní rady České unie vydavatelů, patnáct let členkou dozorčí rady světové asociace tisku WAN-IFRA, vyučuje na několika vysokých školách, je členkou Rady Národního muzea, správní rady Nadace Charty 77 a výboru Ceny Arnošta Lustiga.

Mgr. Iryna Straková

Jsem absolventkou jednooborové psychologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. V současné době jsem frekventantkou komplexního výcviku v Gestalt psychoterapii. Krizovou intervencí se zabývám od roku 2017, kdy jsem absolvovala Výcvik v telefonické krizové intervenci, a posléze začala pracovat na Lince bezpečí, kde nyní zastávám pozici vedoucí směny. Zde pracuji jednak s dětmi a studenty, kteří se ocitnou v krizové situaci, jednak jezdíme za dětmi a studenty do škol preventivně v rámci projektu Linka bezpečí naživo. V rámci této pozice se mimo jiné podílím i na zaškolování nových zaměstnanců v krizové intervenci a podporuji v profesním růstu zaměstnance stávající. Zapojuji se i lektorsky v rámci vzdělávání interních pracovníků i kurzů a přednášek pro širokou veřejnost. Několik let jsem působila i na pozici školní psycholožky, odkud čerpám jednak zkušenosti z pole psychologického poradenství pro děti, pedagogy a rodiče, jednak zkušenosti z práce se skupinou. Tématu školy a psychického zdraví se věnuji i lektorsky v Nevypusť duši, kde školním pedagogické pracovníky a otevírám s nimi témata duševního zdraví, wellbeingu a prevence v oblasti péče o psychiku.

Mgr. Dominika Herdová

Dominika vystudovala Fakultu zdravotnictví a sociální práce na Slovensku a v roce 2006 se přestěhovala do Prahy. Od roku 2016 se aktivně angažuje v oblasti společenské odpovědnosti firem. V letech 2016 až 2019 pracovala jako programová manažerka v organizaci Byznys pro společnost, kde se zaměřovala na rozvoj firemního dobrovolnictví a strategii filantropických aktivit.

Od roku 2019 působí v Nadaci O2, kde rozvíjí projektové aktivity nadace. V současné době se věnuje především programu O2 Chytrá škola (www.o2chytraskola.cz), který zahrnuje i nově vytvořenou online vzdělávací hru www.netknights.cz. Tento program má za cíl posouvat české školství směrem k 21. století, s důrazem na bezpečný a zdravý pohyb v online prostředí. Program také podporuje vzdělávání v oblasti umělé inteligence pro učitele, žáky a širokou veřejnost.

JAK SE NA AKCI DOSTAT?

Doporučujeme využít MHD Karlovy Vary (linka č. 2 na zastávku Divadelní náměstí nebo linka č.1 na zastávku Lázně III).

Pro účastníky je k dispozici omezený počet parkovacích míst zdarma v ulici Mariánskolázeňská.

Dále je možné využít placených parkovišť poblíž místa konání akce.

PARTNEŘI